Te-ai întrebat vreodată de ce este important să ai o mușcătură corectă? Tu știi dacă ai sau nu o mușcătură corectă? Zâmbetul este ca o carte de vizită pentru fiecare dintre noi, iar pentru a prezenta lumii cea mai bună versiune a ta, s-ar putea să-ți dorești dinți drepți, corect aliniați pe arcadă, fără pete, carii, infecții și alte probleme.
Despre carii și infecții probabil că știi deja destul de multe, dar cum rămâne cu mușcătura? De ce pacienții de toate vârstele poartă aparat dentar? Află mai multe detalii din acest articol! Vei observa care este rolul mușcăturii corecte, cum o poți îndrepta și de ce este important să consulți un ortodont.
Cum arată o mușcătură corectă?
Dacă ai auzit de ocluzie dentară, să știi că aceasta se referă tot la mușcătură. Malocluzia dentară, de exemplu, înseamnă mușcătură incorectă. Până să vorbim despre defecte, ne focusăm pe exemple pozitive. Iată cum arată o mușcătură corectă:
- Maxilarul cuprinde în interior mandibula – atunci când ții gura deschisă
- Dinții de sus îi ating pe cei de jos – în zona din spate (în zona măselelor)
- În zona frontală, dinții de sus sunt așezați în fața celor de jos
Care sunt avantajele mușcăturii sau ocluziei corecte? Riscul de a-ți pierde dantura prematur este diminuat datorită stimulării uniforme a țesuturilor care susțin dinții.
Tipuri de malocluzie și cauzele
Există mai multe tipuri de malocluzie, cele mai comune fiind: mușcătura deschisă (atunci când dinții frontali superiori nu se află în contact cu cei inferiori), mușcătura adâncă (atunci când mandibula este poziționată mult mai în față comparativ cu maxilarul) și mușcătura inversă (atunci când mandibula este mai în spate decât maxilarul). Să analizăm puțin și cauzele:
- Genetica
- Dezvoltarea anormală a maxilarului
- Obiceiuri nesănătoase
- Pierderea prematură a dinților de lapte
- Traumatisme
Importanța mușcăturii corecte
O mușcătură corectă denotă faptul că ai o dantură sănătoasă și că riscurile pe termen lung sunt foarte mici. De ce este importantă ocluzia:
- Îți poți folosi corect forțele masticatorii, aplicând presiune pe toții dinții. Așa se evită boala gingivală și, mai târziu, parodontoza.
- Diminuezi riscul fracturilor dentare. Dacă dinții sunt corect aliniați pe arcadă, riscul de a te confrunta cu fisuri sau carii dentare este mult mai mic.
Tratament pentru corectarea mușcăturii
În general, malocluzia se corectează cu ajutorul medicului ortodont, iar vestea și mai bună este că azi poți opta pentru un aparat dentar invizibil. E mult mai ușor de purtat, diminuând riscul de a dezvolta anumite insecurități pe fondul aspectului estetic. Cu toate acestea, medicul este cel care îți va recomanda cea mai bună variantă de tratament. S-ar putea să ai nevoie de aparat dentar clasic sau de alte proceduri. Acestea din urmă pot veni în completarea planului de tratament cu aparat dentar. Poate fi vorba despre:
- Elastice pentru corectarea mușcăturii: Se atașează la aparatul dentar fix pentru a exercita o presiune mai mare asupra dinților;
- Chirurgie: În cazuri complexe, chiar severe, purtarea aparatului dentar nu va oferi rezultatele mult dorite dacă nu se intervine și chirurgical. Se urmărește repoziționarea oaselor maxilarului și mandibulei pentru a corecta alinierea dinților. Aparatul se poartă ulterior;
- Gutiera de contenție: După finalizarea planului de tratament cu aparat dentar fix, în unele cazuri medicii recomandă purtarea gutierei de contenție pentru o anumită perioadă. Aceasta se recomandă pentru a evita deplasarea dinților în urma purtării aparatului.
Acum știi ce înseamnă ocluzia sau mușcătura corectă? Mergi la stomatologie și vezi dacă ai nevoie de un tratament de specialitate!
publicitate