AcasăDiverseProhibiție Pescuit 2024

Prohibiție Pescuit 2024

publicitate

Prohibiție Pescuit 2024. Amenzi, specii protejate, data incepere si finalizare.

Prohibiție Pescuit 2024, amenzi si specii protejate. Pescuitul reprezintă o activitate de mare importanță în România, nu doar din punct de vedere economic, ci și cultural și recreativ. Cu toate acestea, pentru a asigura sustenabilitatea resurselor piscicole și pentru a proteja speciile pe cale de dispariție, au fost instituite perioade de prohibiție la pescuit. În anul 2024, aceste interdicții sunt reglementate prin Ordinul 561/2023/11/2024, care stabilește clar perioadele și zonele de prohibiție, precum și măsurile necesare pentru protejarea și refacerea resurselor acvatice vii.

publicitate

Perioada Generală de Prohibiție

Prohibiția generală la pescuit pentru anul 2024 va fi activă în perioada 9 aprilie – 7 iunie, totalizând 60 de zile. În această perioadă, orice formă de pescuit este interzisă, acoperind nu doar peștii, ci și crustaceele și moluștele. Aceasta este o măsură esențială pentru protejarea perioadelor de reproducere ale acestor specii și pentru asigurarea regenerării populațiilor acvatice. Prohibiție Pescuit 2024.

publicitate

Interdicții Specifice pe Specii

Pe lângă prohibiția generală, există interdicții specifice pentru anumite specii de pești:

publicitate
 • Știuca (Esox lucius): Prohibiția se aplică între 1 februarie și 20 martie 2024, pentru a proteja această specie în perioada de reproducere.
 • Șalăul (Sander lucioperca) și Bibanul (Perca fluviatilis): Interdicția se extinde de la 20 martie până la 7 iunie 2024, suprapunându-se parțial cu prohibiția generală pentru a asigura o protecție maximă.

Zonele de Prohibiție. Lege

Prohibiție Pescuit 2024. Ordinul 561/2023/11/2024 definește clar zonele în care se aplică interdicțiile de pescuit. Acestea includ:

 • Dunărea: De la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră.
 • Râul Prut: De la izvor până la confluența cu Dunărea.
 • Lacul Stânca-Costești: Un rezervor de apă cu biodiversitate semnificativă.
 • Zona economică Meleaua Sfântul Gheorghe: Crucială pentru reproducerea multor specii acvatice.
 • Lacurile litorale din complexul Razim-Sinoe: Esențiale pentru echilibrul ecologic al regiunii.
 • Râurile Mureș, Crișul Repede și Olt: Zone cu biodiversitate importantă care necesită măsuri speciale de protecție. Prohibiție Pescuit 2024.

Măsuri Suplimentare în Delta Dunării in 2024

Delta Dunării beneficiază de măsuri speciale pentru protejarea resurselor acvatice. În perioada 9 aprilie – 7 iunie 2024, pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv și familial este interzis pentru toate speciile de viețuitoare acvatice. În afara acestei perioade, pescuitul recreativ/sportiv este permis doar cu eliberarea imediată a capturilor (catch & release), cu reținerea unui singur exemplar pe zi dintr-o singură specie.

publicitate

Transportul peștelui din Delta Dunării este limitat la 10 kg per pescar sau 15 kg per familie, indiferent de durata șederii. Utilizarea setcilor este interzisă pe teritoriul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) când cota fluviului Dunărea în dreptul localității Tulcea este sub 50 cm. Setcile pot fi folosite doar cu mărimea ochiului plasei de 70 mm pe fluviul Dunărea, brațele sale, Dunărea Veche, Golful Musura și Meleaua Sfântu Gheorghe.

Protecția Lipitorilor și Racilor in 2024

Pentru anul 2024, au fost introduse măsuri specifice pentru protecția lipitorilor medicinale și a racilor. Capturarea lipitorilor medicinale este interzisă în perioada 1 iulie – 31 august 2024. Pe teritoriul Deltei Dunării, capturarea racului femelă este interzisă în perioada 1 ianuarie – 9 aprilie 2024 și 1 – 30 septembrie 2024, iar pentru racii masculi, interdicția se aplică între 1 – 30 septembrie 2024.

Specii de Pești Protejate in anul 2024

Prohibiție Pescuit 2024. Anumite specii de pești sunt protejate pe tot parcursul anului 2024, din cauza pericolului de dispariție sau a importanței lor ecologice. Printre aceste specii se numără:

 • Sturionii (morun, nisteru, păstrugă, cegă)
 • Ghiborțul de râu (Romanogobio kesslerii)
 • Fusarul (Acipenser ruthenus)
 • Piatrarul (Zingel zingel)
 • Lostrița (Hucho hucho)
 • Aspretele (Romanichthys valsanicola)
 • Șalăul vărgat (Sander volgensis)
 • Cernușca (Pseudorasbora parva)
 • Pecarina (Alburnoides bipunctatus)
 • Guvidul (Neogobius fluviatilis)
 • Zglăvoaca răsăriteană (Cottus poecilopus)
 • Caracuda (Carassius carassius)
 • Mihalțul (Lota lota)

Sancțiuni pentru Încălcarea Legislației. Amenzi usturatoare

Respectarea perioadelor și zonelor de prohibiție este esențială pentru conservarea resurselor acvatice. În caz de nerespectare a acestor reguli, se aplică sancțiuni severe. Pescuitul fără permis se sancționează cu amenzi între 300 și 600 de lei, iar reținerea peștilor sub dimensiunile minime legale se pedepsește la fel. Pescuitul în zonele protejate sau în perioada de prohibiție este sancționat cu amenzi între 600 și 1.000 de lei și reținerea permisului de pescuit. Braconajul poate atrage amenzi de până la 10.000 de lei sau pedepse cu închisoarea de până la 3 ani, în funcție de gravitatea faptei.

Sezonul de Pescuit. Data de incepere si data de incheiere in anul 2024

Prohibiție Pescuit 2024. După încheierea perioadelor de prohibiție, pescuitul este permis în anumite condiții și locații. Conform Ordinului 561/2023/11/2024, prohibiția generală la pescuit în anul 2024 va fi activă în perioada 9 aprilie – 7 iunie. Astfel, sezonul de pescuit pentru majoritatea speciilor de pești va începe oficial după 7 iunie 2024, odată cu încheierea perioadei generale de prohibiție.

Calendarul General al Sezonului de Pescuit pentru 2024:

 • Știuca (Esox lucius): Prohibiția se aplică între 1 februarie și 20 martie 2024. Sezonul de pescuit pentru știucă va începe după 20 martie.
 • Șalăul (Sander lucioperca) și Bibanul (Perca fluviatilis): Prohibiția pentru aceste specii este între 20 martie și 7 iunie 2024. Sezonul de pescuit pentru șalău și biban va începe după 7 iunie.

Excepții și Reglementări Speciale:

 • Delta Dunării: În afara perioadei generale de prohibiție, pescuitul recreativ/sportiv al speciilor precum știucă, șalău, somn și crap este permis doar cu eliberarea imediată a capturilor (catch & release) și reținerea unui singur exemplar pe zi dintr-o singură specie.
 • Zone Protejate: În anumite zone protejate, pescuitul poate fi restricționat sau reglementat suplimentar pentru a proteja biodiversitatea locală.

Pescuitul pe Dunăre, restrictii si date interzise

Pescuitul pe Dunăre este reglementat strict pentru a proteja ecosistemul și a asigura sustenabilitatea resurselor piscicole. În anul 2024, prohibiția generală la pescuit pe Dunăre va fi activă între 9 aprilie și 7 iunie. În această perioadă, orice formă de pescuit este interzisă pentru toate viețuitoarele acvatice. În afara perioadelor de prohibiție, pescuitul este permis cu respectarea reglementărilor specifice pentru fiecare specie și zonă.

Concluzie despre Prohibiție Pescuit 2024.

Prohibiția la pescuit din 2024 este esențială pentru protejarea resurselor acvatice și asigurarea sustenabilității ecosistemelor acvatice din România. Respectarea acestor măsuri nu este doar o obligație legală, ci și o responsabilitate față de mediu și generațiile viitoare. Prin respectarea perioadelor de prohibiție și a regulilor specifice, contribuim la conservarea biodiversității acvatice și la menținerea unui echilibru ecologic sănătos. Să fim responsabili și să respectăm natura pentru a ne putea bucura de bogățiile sale și în viitor. Prohibiție Pescuit 2024.

Articolul precedent
Articolul următor
TELEFOANE DE INTERES PENTRU TINE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TELEFOANE POPULARE

TELEFOANE RECENTE