AcasăDiverseSoluții ideale pentru restaurarea completă a danturii

Soluții ideale pentru restaurarea completă a danturii

S-a întâmplat. Ți-ai pierdut toți dinții de pe arcadă sau, într-un fel sau altul, toți s-au degradat, iar stomatologul recomandă refacerea totală a danturii. Este o situație dificilă, dar nu imposibil de rezolvat. Medicina dentară modernă oferă multiple soluții pentru restaurarea completă a danturii, astfel încât să poți avea din nou un zâmbet funcțional și estetic. Așa cum oricine își dorește.

De la implanturi dentare până la punți și coroane dentare premium – toate reprezintă soluții ideale pentru restaurarea completă a danturii. În urma unui consult medical amănunțit, medicul îți va recomanda cea mai bună opțiune pentru zâmbetul tău, luând în calcul situația cu care te confrunți, preferințele și bugetul de care dispui. Descoperă, în acest articol, cele mai eficiente metode disponibile în cabinetele stomatologice.

Implantul dentar

Implantul dentar individual este adesea recomandat, fiind o soluție rezistentă pe termen lung. Practic, medicul va înlocui fiecare dinte lipsă sau puternic afectat cu un mic șurub (sub forma unui con). Șurubul, realizat din titan, se ancorează în os, urmând să fuzioneze cu acesta în decurs de 4 – 6 luni. Pentru că la capitolul estetică nu primește multe puncte, implantul are nevoie de ajutorul coroanei dentare. În etapa protetică, implantul se încarcă (se acoperă) cu o coroană dentară estetică și complet funcțională.

  • Aspect și funcționalitate identică dinților naturali, longevitate, prevenirea resorbției osoase
  • Dezavantajele implantului dentar: cost ridicat, procedură complexă care implică mai multe etape

Implantul All-on-4 și All-on-6

Pentru pacienții care au pierdut toți dinții de pe arcadă se recomandă sistemele de tip all on 4 sau all on 6 – printre cele mai moderne soluții disponibile în cabinete la momentul actual. În funcție de nevoi, se propune inserarea a 4 sau 6 implanturi pe o singură arcadă. Pe aceste 4 sau 6 implanturi urmează să se fixeze o lucrare protetică din ceramică sau zirconiu (dinți artificiali).

  • Avantajele sistemelor all on 4/6: stabilitate și aspect natural, rapiditate
  • Dezavantaje: cost relativ ridicat, nu se recomandă pentru oricine

Proteza totală clasică

Deși nu este o soluție modernă, proteza clasică este o soluție ideală pentru pacienții cu buget redus. Aceasta este concepută pentru a se fixa pe gingii, înlocuind dinții lipsă de pe arcadă.

  • Avantajele protezei clasice: cost redus, proces rapid de aplicare, posibilitate de ajustare în timp
  • Dezavantajele protezei clasice: poate provoca disconfort, necesită adezivi speciali pentru a se fixa

Coroane dentare

Pentru dinții deteriorați sau slăbiți, care au trecut printr-un plan de tratament complex, se pot recomanda coroanele dentare. Acestea îmbracă total dintele slăbit, redându-i, forma, aspectul și, mai ales, rezistența. Coroanele dentare se folosesc și în etapa protetică pentru a încărca implantul dentar.

  • Avantajele coroanelor dentare: protejarea dinților slăbiți, restaurarea funcției masticatorii, îmbunătățirea aspectului estetic
  • Dezavantajele coroanelor dentare: necesită șlefuirea dinților naturali, procedură ireversibilă

Fațete dentare

Defectele de formă, culoare și volum pot fi rezolvate cu ajutorul fațetelor dentare – o altă soluție ideală pentru restaurarea completă a danturii. Ce trebuie să reții aici este că fațetele nu se aplică peste dinții care au trecut prin tratamente complexe (așa cum se întâmplă în cazul coroanelor dentare) și în niciun caz nu se folosesc în etapa protetică pentru tratamentul cu implant dentar. Acestea sunt foițe foarte subțiri de material care îmbracă doar partea din față a dinților.

  • Avantajele fațetelor dentare: estetică superioară, necesită șlefuirea minimă a dinților naturali, rezistență la pete și alte colorații
  • Dezavantajele fațetelor dentare: cost ridicat, procedură ireversibilă, nu se recomandă pentru dantura deteriorată

În concluzie, există soluții pentru fiecare pacient pentru că oricine are dreptul să zâmbească încrezător. Contactează-ți medicul și vezi ce ți se potrivește!

publicitate
Notă: Toate informațiile din acest articol sunt verificate și actualizate periodic pentru a asigura corectitudinea și relevanța lor.