Zile libere în anul 2025: Când să planifici concediul
Încă de la începutul anului, angajații sunt curioși să afle cum arată lista cu zilele libere. Fie că lucrezi în sistemul de stat sau în cel privat, este dreptul tău să beneficiezi de aceste libere, zile care pică atât în weekend cât și de luni până vineri.
Dacă pe timp de iarnă nu ți-a stat gândul la vacanță, în sezonul cald, cuvântul „concediu” pare că sună tot mai bine. Organizează-te din timp și vezi calendarul de zile libere pe Zilibera.ro. Doar așa vei ști când să-ți planifici escapada la mare, la munte sau oriunde îți dorești. Descoperă, în rândurile următoare, care sunt zilele libere în 2025 și care sunt condițiile pe care ar trebui să le îndeplinească angajatorii.
Care sunt zilele libere în 2025?
Pentru 2025, guvernul a aprobat încă de la începutul anului 17 zile libere. Dintre toate aceste sărbători legale, doar 10 se încadrează în cursul săptămânii. Restul de 7 se suprapun cu weekend-urile. De asemenea, guvernul a alocat încă 3 zile libere în plus, cu scopul de a crea punți între sărbătorile legale și weekend-uri. Așa se face că pentru 2025, angajații din sistemul bugetar beneficiază de 3 minivacanțe. Atenție, aceste 3 zile nu se acordă și angajaților încadrați în sistemul privat. Iată cum arată lista:
- 1 ianuarie – Anul Nou (luni)
- 2 ianuarie – A doua zi de Anul Nou (marți)
- 6 ianuarie – Bobotează (sâmbătă)
- 7 ianuarie – Sfântul Ion (duminică)
- 24 ianuarie – Ziua Principatelor Române (miercuri)
- 1 mai – Ziua Muncii (miercuri)
- 2 mai – punte pentru bugetari (joi)
- 3 mai – Vinerea Mare (vineri)
- 5 mai – Paștele ortodox (duminică)
- 6 mai – A doua zi de Paște ortodox (luni)
- 1 iunie – Ziua copilului (sâmbătă)
- 23 iunie – Rusaliile (duminică)
- 24 iunie – A doua zi de Rusalii (luni)
- 15 august – Sfânta Maria, Adormirea Maicii Domnului (joi)
- 16 august – punte pentru bugetari (vineri)
- 30 noiembrie – Sfântul Andrei (sâmbătă)
- 1 decembrie – Ziua Marii Uniri (duminică)
- 25 decembrie – Crăciunul (miercuri)
- 26 decembrie – A doua zi de Crăciun (joi)
- 27 decembrie – punte pentru bugetari (vineri)
Când să-ți planifici concediul în 2025?
Cele mai bune perioade pentru o scurtă pauză de relaxare sunt cele care guvernează în jurul sărbătorilor legale. Românii s-au bucurat deja de vacanțe prelungite în mai, dar și în iunie, de Rusalii. Când poți să-ți planifici concediul? În vacanța de vară, desigur. Caută o cazare cu piscină interioară și renunță la câteva zile de concediu în completarea minivacanței din august, atunci când se sărbătorește Adormirea Maicii Domnului.
Deși 30 noiembrie (Sfântul Andrei) și 1 decembrie (Ziua Marii Uniri) pică în weekend, ai putea să planifici un concediu de iarnă, mai ales dacă îți păstrezi câteva zile din concediul de odihnă. Unde e mai bine decât la zăpadă?
De asemenea, anul acesta, Crăciunul pică într-o zi de miercuri, joi este, de asemenea, zi liberă, făcându-se punte pentru vineri. Îți poți organiza din timp concediul de Crăciun pentru a găsi cele mai bune oferte de cazare.
Acordarea zilelor libere
Acordarea zilelor libere se face de către angajator. Totuși, există angajați care sunt nevoiți să lucreze în perioadele menționate mai sus. Aceștia activează în unități sanitare, în procese de producție continuă, alimentație, apărare națională etc. În aceste condiții, salariații trebuie să beneficieze de un spor de cel puțin 100% din salariul de bază pentru orele de muncă efectuate în zilele libere legale. Găsești toate informațiile în Codul Muncii.
Așadar, concediul trebuie planificat din timp pentru a te asigura că beneficiezi de cele mai bune condiții de cazare, de peisaje de poveste și experiențe de neuitat. Consultă lista cu zilele libere și adaptează-ți programul în funcție de sărbătorile legale!